Advies

Veel gestelde vragen en advies

Op deze pagina vind je veel gestelde vragen en advies omtrent vleermuizen, steenmarters, overlast, het maken van een melding en het meldpunt. Toch is elke (overlast) situatie anders en is in sommige gevallen advies op maat nodig.

Ben je met deze adviezen wel geholpen? Dan willen we je vriendelijk verzoeken hier alsnog melding van te maken. Ook jouw melding is relevant en draagt bij aan meer inzicht rondom overlast door vleermuizen of steenmarters. Met deze informatie kunnen we beter inspelen op de verschillende (overlast) situaties, kunnen we jou, je familie, je vrienden en je buren beter helpen, maar kunnen we ook de diersoorten beter beschermen.

Vleermuizen

Hero-Gewone grootoorvleermuis_(c) Paul van Hoof_PVH7-05429

Als meldpunt doen wij onderzoek naar de verspreiding van- en overlast door vleermuizen. Dus heeft u een vleermuis gevonden? Maak hier dan gelijk een melding van via ons meldformulier of neem telefonisch contact op met onze vleermuisdeskundige via 06-21414147. Wij zijn telefonisch bereikbaar om verdere instructies te geven over wat met de vleermuis te doen. Let er wel op dat je het diertje niet zomaar met blote handen aanraakt.

Wanneer je een vleermuis binnen vliegend aantreft, doe dan het volgende:

    1. Zet de lichten uit.
    2. Doe de ramen en/of deuren open, geef de vleermuis mogelijkheid om zijn weg terug te vinden.
    3. Ga zelf even de kamer uit of ga rustig in een hoekje van de kamer zitten en wacht geduldig. Wanneer de rust is teruggekeerd zal de vleermuis vanzelf zijn weg naar buiten zoeken.

Heeft dit niet geholpen of vind je het toch wat spannend? Neem dan gerust contact op met onze vleermuisdeskundige via 06-21414147. Of lees hier meer over wat je kan doen als je een vleermuis aantreft in huis.

Vleermuiskeutels zijn geen gevaar voor je gezondheid en kunnen geen kwaad, maar net als uitwerpselen van andere dieren moet je na het opruimen altijd goed je handen wassen.

Ontdek je de keutels voor het eerst of kom je ze heel zelden tegen?
Dan kan je de keutels gewoon opruimen en weggooien in de vuilnisbak. De keutels werken ook uitstekend als mest voor in de tuin, hier lees je daar meer over.

Als je regelmatig binnen of buiten uitwerpselen vind, meld dit dan via ons meldformulier en wij streven er naar om binnen 24 uur contact met je op te nemen. Probeer het niet zelf op te lossen, want hiermee loop je het risico dat er alleen maar meer overlast veroorzaakt wordt. Wij zullen met je meekijken hoe we de overlast kunnen verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de vleermuizen. Vleermuizen zijn ten slotte hele nuttige dieren en bij de Wet natuurbescherming beschermd.

Vleermuizen zijn zeker niet gevaarlijk. Wat men niet kent, heeft men niet lief; daar houdt men niet van. Dit gaat zeker voor vleermuizen op. Dat vleermuizen hele bijzondere, nuttige dieren zijn en een belangrijke rol vervullen in de natuur, beseffen maar weinig mensen. Verkeerde informatie is de aanleiding van onnodige angst en paniek. Hier leggen we je uitgebreid uit waarom vleermuizen niet gevaarlijk zijn.

Het gaat niet goed met de vleermuizen in Friesland en daarom hebben ze ook jouw hulp heel hard nodig. Er zijn verschillende manieren waarop je kan bijdragen aan de bescherming van deze dieren, lees hier op welke manieren je kan bijdragen.

Steenmarters

hero-steenmarter

Steenmarters kunnen in of rondom huis voor overlast zorgen, echter zijn steenmarters niet de enige dieren die overlast kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om uit te sluiten of het ook echt om een steenmarter gaat, zodat je ook gerichter kunt bepalen welke stappen je kunt/mag zetten (en welke niet). Hier kan je lezen hoe je daar nu achter komt.

Steenmarters zijn bij de Wet Natuurbescherming beschermd en mogen niet zomaar worden weggevangen. Daarnaast heeft vangen geen zin omdat een verlaten territorium meestal binnen één week weer word bezet door een ander dier. Steenmarters communiceren met elkaar via geursporen. Deze blijven ook na het verwijderen van het dier achter en trekken weer andere steenmarters aan, die het leeggekomen gebied of verblijf betrekken. Vangen of doden werkt dus niet en is gelukkig ook niet nodig, omdat er bijna altijd wel een andere oplossing mogelijk is.
Neem daarom altijd contact op via het meldformulier, om te kijken wat voor oplossingen er dan wel mogelijk zijn.

Gaten in/rondom het huis mogen nooit zomaar worden gedicht, want dit is bij wet verboden.
Hier lees je waarom je dit niet mag doen en wat je dan wel kan doen.

Heb je eerder last gehad van steenmarters, of hebben je buren last van steenmarters en ben je bang zelf overlast te krijgen? Steenmarters zijn bij de Wet natuurbescherming beschermd en het is bij de wet verboden om een steenmarter te doden, te verstoren, te verjagen, te vangen, of zijn schuilplaats te vernielen. Aangezien elke (overlast) situatie anders is, kan je het beste melding maken via ons meldformulier waarna wij contact met je opnemen om te kijken welke preventieve maatregelen je het beste kan nemen om overlast te voorkomen.

  1. Raak het dier niet met blote handen aan.
  2. Als meldpunt doen wij onderzoek naar de verspreiding van- en overlast door steenmarters. Dus heeft u een dode steenmarter gevonden? Maak hier dan gelijk een melding van via ons meldformulier.
  3. Het gevonden dier kan ook relevant zijn voor het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).
    Het DWHC onderzoekt dood gevonden dieren op doodsoorzaak om inzicht te blijven houden in de
    sterfte onder in het wild levende dieren.
    Wanneer je rekening houdt met het volgende kan je hier contact opnemen met het DWHC:

      • Het gevonden dier moet ‘vers’ dood is, dat is niet langer dan 24 uur.
      • Het dier moet gekoeld kunnen worden, maar niet ingevroren.
      • Alleen hygiënisch dubbel verpakte dieren op een postcode adres kunnen worden opgehaald.

    Klik hier voor de handleiding hanteren en verpakken van karkassen, opgesteld door het DWHC.

De steenmarter is voor mens en huisdier vrijwel ongevaarlijk. Er zijn wel wat aandachtspunten die je in acht moet nemen, welke dat dan zijn lees je hier.

Wist je dat je de steenmarter kunt steunen om daarmee zelfs overlast te voorkomen? Want als je bijvoorbeeld een verblijfplaats voor hem in de tuin creëert hoeft hij er geen in je huis te zoeken. Hier lees je meer over hoe je dat kan doen.

Melding doen

Het is van belang om overlast door vleermuizen of marters te melden. De meldgegevens worden verzameld om inzicht te krijgen in het voorkomen en de verspreiding van vleermuizen en steenmarters. Hierdoor komt er zowel provinciaal als landelijk meer informatie beschikbaar die weer gebruikt kan worden voor de bescherming van deze bijzondere diersoorten. Bovendien is deze informatie is ook van belang om beter te kunnen inspelen op de overlast die ze veroorzaken.

Bij het meldpunt kan je een melding maken als je melding betrekking heeft op vleermuizen of steenmarters in Friesland. Denk hierbij aan:

  • Het melden van overlast
  • Het doorgeven van waarnemingen (levend dier, dood dier, of een kolonie vleermuizen)
  • Verzoek om informatie

Heb je een vraag over vleermuizen, steenmarters, overlast, het melden of het meldpunt?
Dan kan je deze vragen ook altijd via het meldformulier stellen.

Als er voldoende zekerheid is over de (mogelijke) betrokken soort(en), of wanneer er geen extra zekerheid meer kan worden verkregen (het dier is bijvoorbeeld al verdwenen of de overlast herhaalt zich niet) dan word de melding afgehandeld. Meldingen worden ook afgerond wanneer overlast is weggenomen door het voorzien van informatie en advies.

Er zijn geen kosten verbonden aan het maken van de melding. Ook zijn er geen kosten aan verbonden als we bij je langskomen, om meer inzicht te krijgen in jou situatie, of wanneer we je voorzien van advies op maat.

Het meldpunt

Het meldpunt is bedoeld voor iedereen in Friesland die in aanraking is gekomen met vleermuizen of steenmarters, wanneer zij zich hebben gevestigd in je huis of pand en je hier overlast van ervaart. 

Wij zijn telefonisch bereikbaar via 06-21414147 op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kan je op elk moment je melding maken via het meldformulier. Wij streven ernaar om binnen 24 uur op je melding te reageren.

    1. We registreren de melding en verzamelen eerst zoveel mogelijk informatie.
    2. We hebben telefonisch contact over de situatie of geven een terugkoppeling via de mail.
    3. We komen langs voor nader onderzoek (wanneer telefonisch contact niet voldoende is)
    4. We sluiten af met advies op maat.

Meer informatie over wat er gebeurt bij het maken van melding vind je hier.

We komen alleen langs wanneer:

  • niet meteen duidelijk is om welke diersoort het gaat
  • niet duidelijk is waar de overlast precies vandaan komt en nader onderzoek nodig is.
  • vleermuisvondsten of kolonievondsten gemeld worden; in deze gevallen komen we vaak langs om meer inzicht te krijgen in de situatie en te achterhalen om wat voor soort vleermuis het gaat.