Overlast door steenmarters

Steenmarter in huis

Steenmarters kunnen nogal herrie veroorzaken, ze trippelen niet zo zachtjes als muizen over de zolder, maar lijken door het gestommel bijna op inbrekers in huis. Vooral 's nachts kan dit tot overlast leiden. Wel met enige onregelmatigheid, omdat ze vaak van dagrustplaats veranderen. Ze zitten graag onder daken, in spouwmuren of in holle plafonds of kruipruimtes, het kan dan gaan om een enkel dier of een moederdier met jongen. Vaak hebben mensen helemaal niet in de gaten dat ze een huisgenoot hebben, maar soms veroorzaken ze toch wel lawaai en/of stankoverlast, en kunnen ook isolatiemateriaal en kabels beschadigen. De beste manier is voorkomen dat een steenmarter zich gaat vestigen in huis. Is je huis goed afgedicht en heb je misschien zelfs een verblijf voor een steenmarter in je tuin gebouwd (zie ook Tips en trucs bij overlast), kan dat voorkomen dat er een dier een verblijf binnen je huis gaat zoeken. Als er een steenmarter in de tuin “woont” zal deze alle concurrerende soortgenoten verjagen, het zijn immers zeer territoriale dieren.

Wat wel en niet goed is om te doen tegen overlast van steenmarters in huis lees je hier. Bovendien verwijzen we voor meer informatie graag door naar de Zoogdiervereniging.

Als je overlast van steenmarters ervaart, of als je merkt dat er een steenmarter in je huis (of bedrijfspand) woont en je maakt je daar zorgen over; neem dan contact op met het Meldpunt Vleermuizen en Steenmarters en maak hier je melding. Als meldpunt staan we voor je klaar om eventuele vragen te beantwoorden. In geval van overlast zullen we gaan kijken hoe de overlast kan worden gestopt, zonder de steenmarter te schaden.

Let op: Ga nooit zelf aan de slag om ingangen van steenmarters dicht te maken. De kans is groot dat door het dichtmaken de overlast groter wordt, of andere overlast ontstaat.

Steenmarter in je tuin

Onder “Leefwijze” lees je dat steenmarters onder andere graag eieren en jonge vogels lusten, plus dat ze niet heel kieskeurig zijn. Het zijn echte jagers die zeker het voordeel van een makkelijke prooi als een kip in een ren of een vogel in een volière, maar ook bijvoorbeeld van jonge konijnen of cavia’s in een buitenverblijf zien. Zorg ervoor dat jouw eigen dieren veilig zijn door de verblijven met geschikt gaas compleet af te sluiten. Marters zijn in staat om door gaten van 5-6 cm doorsnee te kruipen. Gaas kan het best een maximale maaswijdte van 25mm hebben en ook een halve meter ondergronds zitten, zodat er ook niet een gang gegraven kan worden. Steenmarters kunnen door kippengaas heen bijten, dus wordt gebruik van speciaal martergaas aangeraden. Controleer de kooi of ren ook regelmatig. Zorg er dus voor dat de steenmarter niet naar binnen kan. Zo voorkom je trouwens tegelijkertijd ook dat een andere rover jouw dieren schade kan toebrengen, denk hierbij aan een kat of een vos.

Kijk hier voor advies omtrent het beschermen van dieren in je tuin.

Steenmarter in je auto

Steenmarters kruipen graag via de onderkant van een auto de motorruimte binnen en kunnen daar voor vraatschade aan kabels, leidingen of isolatiemateriaal zorgen. Nieuwere auto’s zijn vaak wat beter afgesloten, waardoor de dieren minder makkelijk toegang tot de motor hebben. De ruimte onder een motorkap biedt een veilige schuilplek doordat het een kleine, verstopte ruimte is. Bovendien zijn steenmarters gewoon erg nieuwsgierige dieren die graag op onderzoek uitgaan om alle mogelijke schuilplekken te ontdekken. Het onderzoeken van en knagen aan wat zachtere, bewegelijke onderdelen zoals kabels en isolatiemateriaal komt vooral bij jonge dieren waarschijnlijk uit een bepaalde speelsheid voort.

Op internet, ook veel op Duitse websites, zijn diverse middeltjes te verkrijgen die echter niet allemaal even goed blijken te werken. Het makkelijkst lijken geur- of geluidsapparaturen, helaas zijn die vaak niet erg effectief, sowieso niet op een langere termijn. Goede ervaringen zijn wel gemaakt met systemen die elektrische schokjes afgeven zodra een steenmarter op bepaalde plekken onder de motorkap trapt.

Ook hier biedt de zoogdiervereniging meer informatie over aan via deze link en deze folder.

Is het echt een steenmarter?

Vind je sporen in of om je huis? Of weet je niet zeker of je het echt te maken hebt met de steenmarter? Deze brochure, gemaakt door Natuurpunt, spitst zich toe op de het herkennen van kleine zoogdieren in en om het huis, vooral aan de hand van uitwerpselen.

Maak ook zeker een melding, ook al ervaar je geen overlast. Maak foto’s van de sporen en voeg die toe aan de melding, dan kan hier naar gekeken en bepaald worden of er een steenmarter aanwezig is. Als je geen foto’s bij de hand hebt bij het maken van de melding kun je deze ook later mailen naar .

Meer weten?